Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen

Karpervissen tips

De karper is een bijzondere vis, waar vaak en veel op gevist wordt. En dat is niet zo gek; de karper komt veel voor in de Nederlandse wateren en kan tot 120 centimeter lang worden. Wie een grote karper aan de haak slaat, heeft echt iets bijzonders te pakken. Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat de kans op een succesvolle visdag wordt vergroot? Welke tips helpen je met het beter worden in karpervissen? We zetten een paar belangrijke tips op een rijtje, zodat je straks een stuk beter voorbereid op pad gaat en de kans om een mooie karper te vangen een stuk groter is.

tips-karpervissen

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

De karper

Laten we beginnen bij de karper zelf. Deze beenvis komt dus uitgebreid voor in het zoete Nederlandse water en is makkelijk te herkennen aan zijn vier baarddraden, de lange rugvin en stevige eerste vinstralen. Een gezonde karper kan uitgroeien tot maar liefst 120 centimeter, wat hem de grootte van een middelgrote hond kan geven.

Actief in de zomer

De karper is - net zoals alle vissen - koudbloedig. Dit betekent dat hij een stuk minder actief is in koud water, al kan je er in de winter met het juiste aas ook prima op vissen. In de zomer zijn de karpers behoorlijk actief in het warmere water en kan hij flinke stukken per dag zwemmen. Daar komt bij dat de karper in de zomermaanden vaak vergezeld is van meerdere soortgenoten en als het water een beetje kalm is, kan je ze vaak al vanaf de oever zien zwemmen. Ze bevinden zich dan namelijk vlak onder het wateroppervlak

karpervissen-tips

Op zoek naar voedsel als het kouder wordt

Als de temperaturen beginnen te dalen, zal de karper zich begeven naar dieper water. Op die diepere plekken is het water nog wat warmer, waardoor de karper zich er beter voelt en kan beginnen met het aanleggen van reserves voor de winter. Dit zijn overigens uitstekende tijden om op karpers te vissen, omdat ze hard op zoek zijn naar voedsel. En aangezien de voedselhoeveelheid in de herfst begint af te nemen, zullen ze veel sneller op je aas afkomen. In de winterperiode is de karper op z’n kalmst; hij bevindt zich dan vaak in diep water en beweegt weinig meer.

Een schuwe vis

De karper is bepaald geen liefhebber van onrustig water, of gedoe aan het oppervlak. Hij zal direct wegvluchten als hij iets tegenkomt dat hem niet bevalt. Probeer je dus een karper te vangen in water waar tegelijk door de buurtkinderen in gezwommen wordt, dan kan je lang wachten. In de paaitijd is de karper wat brutaler, maar is de vis niet bezig met voortplanting, dan zal hij zich niet laten zien op plekken waar het te druk is.

Tips voor het karpervissen: je materiaal

Als je besluit om op deze fraaie vis te gaan vissen, dan is het van belang dat je een goede, kritische blik werpt op je materiaal. Dit materiaal moet namelijk goed in orde zijn en volledig gericht zijn op het karpervissen. Een van de belangrijkste tips voor karpervissen is dan ook: zorg dat je materiaal tiptop is en hou het in die staat. Twijfel je? Zorg dan voor nieuw materiaal.

karpervissen-tips-materiaal

Gebruik de beste haken

Wil je karper vangen tips op het gebied van je materiaal, begin dan eerst eens met je haak. Om een goede karper te vangen, heb je de beste haken nodig. Immers; als een karper toehapt op het aas en beseft dat hij met een haak te maken heeft, zal hij zo snel mogelijk proberen weg te komen. Is die haak niet helemaal scherp meer, dan zal hij een stuk minder makkelijk door de lip van de karper prikken. Op zo’n belangrijk moment wil je niet dat het aankomt op een bot haakje, dus daarom is het van groot belang dat die haak nieuw en vlijmscherp is. Alleen dan kan je de karper echt in een flits aan je haak slaan. Vervang haken ook regelmatig, want ze worden na verloop van tijd onherroepelijk bot.

Maak je rig in orde

Naast een vlijmscherpe haak, bevatten de tips voor karpervissen ook uitgebreide verwijzingen naar je complete rig. Je kan nog zo’n fraaie haak hebben, als de rest van je materiaal in de knoop zit, of slordig is opgeborgen, zal dat je na verloop van tijd zeker bijten. Maak er daarom geen haastklus van en zorg ervoor dat je rig volledig in orde is. Voorkom dat de lijnen in de knoop komen en koop desnoods materiaal dat hierbij helpt. Er zijn genoeg accessoires die het in de knoop gaan van de lijnen tegengaan.

Test je rig desnoods van tevoren

Weet je niet zeker of je rig zich onderwater helemaal gedraagt zoals zou moeten? Test het dan van tevoren. Een prima manier om dit te doen, is door te testen in een aquarium. Hierin zie je precies hoe de lijnen zich houden en of ze al dan niet in de knoop komen. En blijkt dat er inderdaad iets te verbeteren valt, dan kan je dat gelijk oplossen. Is alles in orde, dan kan je met een gerust hart naar de waterkant, op zoek naar karpers.

Neem een onthaakmat mee

Karpervissen tips bevatten ook manieren om het voor de vis zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarom is een onthaakmat een uitstekende toevoeging voor je materiaal. Natuurlijk, voordat je de mat kan gebruiken moet je de vis eerst vangen, maar is dat eenmaal gebeurd, dan is het fijn om te weten dat je de vis met de grootst mogelijke zorg behandelt. Met een onthaakmat heeft de vis zo min mogelijk stress en wordt er zo weinig mogelijk beschadigd bij het onthaken.

Tips voor het karpervissen: je omgeving

Karper vangen tips hebben voor een groot deel te maken met de omgeving waarin je vist. Zoals we al eerder hebben gezegd, houdt een karper bijvoorbeeld absoluut niet van lawaai en onrust, maar er is veel meer waar je op moet letten. En besef: een goede stek is van levensbelang. Je kan nog zulk goed materiaal hebben, als je vist op een plek waar geen karper zich laat zien, is het allemaal voor niets. Dus, wil je het goed aanpakken, dan is het echt belangrijk om het juiste plekje te kiezen.

tips-visstek

Vind de karpers

Allereerst is het belangrijk om te weten waar de karpers zich bevinden. Zoals al eerder genoemd, kan je ze in de zomermaanden aan het oppervlak zien. Je kan dan boeggolven waarnemen, of ze zelfs uit het water zien springen. Dit soort overduidelijke tekenen kom je echter lang niet altijd tegen, dus moet je ook je ogen open houden voor de wat minder duidelijke signalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan belletjes die aan het oppervlak te zien zijn. Waar veel gebeurt, zal de kans op karpers een stuk groter zijn.

Zoek naar rustige stekjes

Het is inmiddels duidelijk: de karper houdt niet van drukte. Lawaai, gespartel in het water, het zijn allemaal zaken die een karper snel doen wegvluchten. Dat kan betekenen dat het niet altijd even makkelijk is om een goed stekje te vinden. Zeker op de makkelijk begaanbare plekken, kan het goed zijn dat je regelmatig gestoord wordt. Bepaal daarom je stek niet aan de hand van de toegankelijkheid, maar aan de hand van de kans op volledige rust. Combineer dat met je bevindingen over de sporen die de karpers achterlaten en de kans is een stuk groter dat je een succesvolle dag tegemoet gaat.

Gebruik ervaring en kennis

Tips voor het karpervissen komen ook in de ervaring en kennis van anderen. Je kan immers niet alles zelf ontdekken en waarom zou je ook? Als anderen hebben ervaren dat een bepaalde plek uitstekend werkt voor het vissen op karpers, dan is dat niet voor niets; het is waarschijnlijk een aangename plek voor de vissen, die er dan ook regelmatig terugkeren. Wie even goed zoekt op het internet, zal snel stekjes tegenkomen die bekend staan als uitstekende plekken om op karpers te vissen. Zo hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden, maar kan je gebruik maken van de kennis en ervaring van vissers die je voorgingen.

Tips voor het karpervissen: jezelf

Je bent zelf natuurlijk het grootste onderdeel van een dag vissen en dus is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Daar komt bij dat je ook een bepaalde instelling nodig hebt om op karpers te kunnen vissen. Het vereist geduld en de kunde om een tijdlang stil te zitten en het kan goed zijn dat je na een dag vissen niets hebt gevangen. Echter, wie vooral de liefde voor het proces in het achterhoofd houdt, zal geen tegenvallers hebben. Het vissen is de beloning op zich.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het laatste dat je wilt, is dat je er tijdens het vissen achter komt dat je iets vergeten bent, of dat je kleren niet voldoende beschermen tegen de elementen. Een goede voorbereiding is dan ook bijzonder belangrijk bij het vissen naar karper. Denk hierbij niet alleen aan je materiaal, maar ook aan je kleding. Zorg dat je comfortabele kleding draagt, denk aan een paraplu voor eventuele regenbuien en denk altijd, áltijd aan voldoende aas.

Heb geduld

Vissen is nooit een bezigheid voor iemand met haast. Daarom is het van groot belang dat je altijd geduldig bent tijdens het vissen. De natuur laat zich moeilijk leiden en dat hoeft ook niet; je moet gewoon wachten op het moment dat de karpers toehappen op je aas. Goed materiaal is hierbij ook belangrijk; karpers kunnen het aas voorzichtig aftasten, wat ze moeilijk te vangen maakt met een oude, bottere haak. Dus wil je je geduld zo min mogelijk op de proef stellen, denk dan vooral ook aan je materiaal. Maar voorop staat het vissen zelf; wie daar van kan genieten, zal op den duur beloond worden met een prachtige vangst.

Ga ‘s ochtends of ‘s avonds op pad

Karpers zijn vooral actief in de ochtenduren en in de avond. Wie overdag gaat vissen, heeft minder kans op succes. Daarom is het aan te raden om ‘s ochtends of ‘s avonds op pad te gaan. Karper vissen tips kunnen nog zo uitgebreid zijn, als je gaat vissen op het verkeerde dagdeel, beperk je je kansen enorm.

Tips voor karpervissen: het aas

Karper aas tips zijn belangrijk. Het aas behoort tot de belangrijkste lokker van karpers. Hoe beter je aas is, hoe meer de karpers erop zullen aanslaan. Natuurlijk zijn goede boilies van levensbelang; deze vorm van aas behoort tot de standaarduitrusting van elke karpervisser. Dit aas is de absolute basis voor de karpervisser en zal dan ook goed afgestemd moeten worden op het jaargetijde en de vissen die je zoekt.

Boilies zorgen keer op keer voor succes

Boilies zijn gemaakt voor de grotere vissen en komen in allerlei soorten en maten. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze erg succesvol zijn. Dat komt doordat ze boordevol stoffen zitten die de karpers nodig hebben. En wie slim is, stemt de boilies af op het jaargetijde en de behoefte van de karper in die verschillende periodes.

Boilies voor in de zomer

De behoefte van de karper is in de zomer anders dan in de herfst en winter. Voedsel is rijkelijk aanwezig en dus moet je iets bieden dat de karper niet direct kan vinden. Daar staat tegenover dat karpers veel actiever zijn in de zomer en dus een grote voedselbehoefte hebben om die activiteit voort te zetten. Wie in de zomer vist, kan het beste boilies gebruiken met veel eiwitten, omdat dit een prima toevoeging is op het dieet van de vissen.

Boilies voor in de herfst en winter

In de koudere maanden heeft de karper behoefte aan andere boilies, omdat het voedsel in het water een stuk minder aanwezig is en ze dus echt zoeken naar een goede aanvulling op het dieet. Ze zijn weliswaar minder actief, maar er bestaat nog wel een flinke behoefte aan voedsel. Daarom kan je het beste boilies gebruiken die veel vismeel en eiwitten bevatten.

Leg een voerstek aan

Een voerstek is een plekje waar je regelmatig de karpers voert. Na verloop van tijd gaan de vissen dit onthouden en zullen ze er dus regelmatig terugkeren. Zo’n voerstek wordt dan een perfecte plek om op karpers te vissen. Het aanleggen van een voerstek vereist wel het nodige geduld, maar zoals we al eerder hebben gezien: geduld is een belangrijke eigenschap voor iedereen die op karpers gaat vissen. Blijf je ze echter regelmatig voeren op dezelfde plek, dan zal je zien dat je er na een tijdje echt een goede stek van hebt gemaakt, waar je een stuk meer kans op succes zult hebben. Om een goede voerstek aan te leggen, kun je gebruik maken van voerboilies, de ideale boiliemix.

Variatie in aas

Hoewel boilies ideaal zijn voor het vangen van karper, vanwege de harde buitenkant, is het ook aan te raden om zo nu en dan af te wisselen in karperaas. Maak bijvoorbeeld gebruik van pellets. Deze korte staafjes zijn zeer voedzaam en smakelijk voor de vis en bevatten daarnaast ook alle noodzakelijke vitamines. Ook de pop up boilies zijn erg populair onder de karpervissers. Deze kleine balletjes blijven drijven en zijn daarom goed inzetbaar op druk beviste wateren en wateren met zachte bodem. Ze zijn goed inzetbaar als lokvoer voor de karper.

Karper gevangen? Behandel hem met zorg

Als je beet hebt, is dat natuurlijk altijd een goed moment. Echter, het is bepaald geen eindpunt en bij het binnenhalen van de karper en het terugplaatsen in het water kan er nog genoeg fout gaan. Het is dan ook van belang om de karper met zorg te behandelen, zodat je de vis niet onnodige ellende bezorgt.

Gebruik dan ook altijd een schepnet en onthaak de vis met zoveel mogelijk zorg. Breng geen onnodige spanning op de lijn, want dan loop je het risico dat de haak onnodige schade toebrengt. Denk ook om de vinnen van de vis; liggen deze mooi gestroomlijnd tegen vis aan, dan kan je hem uit het water tillen en op de onthaakmat leggen. Liggen ze dat niet, dan kan je de vinnen beschadigen. Zorg er ook voor dat je een emmertje water hebt, zodat je de vis nat kan houden als je hem onthaakt. Op die manier blijft de slijmlaag intact.

Op zoek naar het beste aas?

Heb je inspiratie opgedaan dankzij deze karpervissen tips en wil je het beste aas om de kans op succes zo groot mogelijk te maken? Boilie Discounter staat voor je klaar. Bij ons heb je een ruime keus uit de beste boilies, die geschikt zijn voor alle jaargetijden. Of het nou gaat om 10 kg boilies, pellets of pop ups, we hebben het allemaal. En met bovenstaande tips staat niets je meer in de weg om met succes op de karper te vissen en te genieten van de rust en de natuur.

Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen