Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen

Winter blog

8 mei 2023

Winter blog

Naar aanleiding van jullie vragen en interesse zal ik door middel van een blog jullie meenemen in mijn wintervisserij.

Schakelmoment najaar/winter visserij:

Wanneer schakel je over van je najaarscampagne met relatief veel voeren naar selectief kleinere voerplekjes?

Ik hou altijd de zomer/wintertijd aan. Lekker makkelijk en goed te onthouden. Minder daglicht is minder voer. Mocht je toch meer respons (aanbeten) krijgen op je aasstek door het weer of verschoven aasperiode kun je altijd nog opschroeven. Bij terugdraaien van het voeren ben je meestal te laat en ligt je stek inmiddels al lam. Resulteert in een blank. Ook daar leer je dan weer van. Immers geeft dat leerpunt je ook weer aan dat het de tijd is voor de winter aanpak.

vissen-in-de-winter

Voorbereiding wintervissen:

Daarbij zijn we aangekomen bij mijn definitieve aanpak voor de winter. Ik kijk in het begin van het jaar welke wateren wil ik bevissen en wat zijn eventuele doelen. Heb je nog doelen van afgelopen winter die niet bereikt zijn. Ga je hierop verder. Heb je ze wel behaald dan pak je nieuwe ideeën aan. Wel is het handig om wateren te pakken waar een goed bestand op zit. Daarbij is enige kennis van het water een grote voorsprong.

Aaskeuze:

Dan komt bij mij het moment van aaskeuze. Ik zet elk jaar 1 (licht verteerbare) boillie in die dient als hoofd compartiment. (Hennep vanille, tijgernoot anijs, pineapple, tropical banana).

Ernaast ben ik een groot fan van blikmais en maden in de winter. Het is licht verteerbaar en ook nog eens heel erg visueel. De boilie in kwestie wordt dan vaak heel/half of juist verkleind (gecrusht) erbij toegevoegd.

Waterkeuze en strategie:

Een water dat dichtbij je huis ligt heeft natuurlijk de voorkeur. Zeker met de korte aasperiodes en kortere dagen die eraan zitten te komen.

Je hebt geen trek in lange ritten en weinig vistijd. Daarbij is kleine beetjes voer in regelmaat de key voor goede resultaten. Dit is natuurlijk lastig als je een water ver van huis uitkiest. Geef ook zeker nep aas eens een kans. (Vorige winter kort voor de kerst enkele bizarre sessies mee beleefd)

aaskeuze-wintervissen

Aanpak:

Kies met voorkeur bewust een visstek die doorgaans niet veel bevist wordt. Hoe weet je dit...? Ik hou gedurende het jaar de stekken in de gaten waar veel gevist wordt. Het water is immers in de buurt van je huis.

Door wandelingen met mijn honden en dochtertje is dit goed bij te houden. Op het desbetreffende water zie je dat zodra de klok terug gaat het veel rustiger wordt aan de waterkant. Dit is mijn moment om mijn winterstek op te gaan starten. Hoe doe ik dat? Hoeveel begin ik te voeren en waar hou ik rekening mee...?

Stappenplan:

  • Eerst een zone bepalen (windstreken)
  • Dan je visstek uitzoeken op basis van vissers drukte, diepte en activiteiten vis door het jaar heen. (Enige kennis water is een plus)
  • Je stek in kaart brengen waar je uiteindelijk wil gaan vissen. (Carp hole. Afgestorven lelievelden zoeken. Heb je in de zomer genoteerd)
  • De zone groot aanvoeren als startpunt
  • Steeds compacter en minder voeren met uiteindelijk doel je visstek mondjesmaat bevoeren.
  • Dan is het moment aangekomen om te gaan vissen.
  • Begin met single hookbaits en kijk wat de respons ervan is. Pas daarop je plan uit.
karpervissen-winter_1

Veel plezier en geniet vooral van het hele gebeuren eromheen. Het is koud en nat dus kleed je goed. Het is veel leuker als jezelf ook comfortabel aan de waterkant zit. Denk hierbij aan een goed warmtepak (tip decathlon) lekker warm drankje en onderdak zodat je droog en uit de wind zit.

Vissen is het genieten van het totaal plaatje. Waarbij wintervissen een klasse apart is. Geniet en leer van je sessie en dan kan de beloning des te groter kan zijn

Team Boiliediscounter.
Sven Kuypers

sven-kuyper-karper

Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen