Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen

Karpervissen in de winter

8 mei 2023

Karpervissen in de winter

De winter is de lastigste tijd van het jaar om karper te vangen. Dit omdat de voedselbehoefte van de karper minimaal is en de aasperiodes vaak erg kort zijn. Een veel gestelde vraag is dan ook: “Wel of geen vismeel boilies gebruiken als de watertemperaturen dalen?”

100 vissers, 100 meningen

Je kunt niet simpel zeggen, “Neem vismeel of gebruik het juist niet”, zoals je ook niet kunt zeggen, “Neem zoet of spice”. Om maar wat voorbeelden te geven. Tuurlijk, een licht verteerbare bol is het beste voor de vissen als hun metabolisme sterk vertraagd is tijdens de koudere periodes. Meer vismeel betekent immers meer eiwitten die lastig te verteren zijn. Echter, door veel met een licht verteerbare boilie te voeren kun je de boel ook verpesten.
Nu heb ik altijd geleerd dat alles waar TE voor staat niet goed is (behalve tevreden dan, maar dat is een inkoppertje). De laatste jaren hebben we echter geen zware winters meer gehad en ook afgelopen winter waren de vissen op sommige wateren actiever dan gewoonlijk, al werkt ook dan hun verteringssysteem niet optimaal. Ik ken tal van Engelsen die zweren op vismeel boilies in de winter, anderen geloven heilig in een birdfood boilie en weer andere karpervissers prijzen een spicy boilie aan in de winter. Één ding hebben deze vissers gemeen: ze vangen allemaal hun visje op kleine voerstekjes of tijdens korte instant sessies. Korte instant sessies is dan ook wat de meeste vissers in het algemeen doen.

Winter vissen in de praktijk

Er valt veel te lezen over het karpervissen in de winter en eigenlijk is het niet zo lastig als men soms denkt. Veel hangt af van je aanpak en de stekken die je kiest. Op sommige wateren kun je met deze temperaturen nog karpers lokaliseren, maar op de wateren waar ik vis heeft het weinig zin. Je kunt uren besteden aan het proberen activiteit waar te nemen van azende karpers, springen of rollende vis, maar veelal zonder resultaat. Springen en rollen is aanzienlijk minder door het verminderde aantal parasieten wanneer het water kouder wordt en ze zullen in deze magere tijden minder energie verspillen. Mocht ik wel een rollende vis waarnemen tijdens het vissen, dan is dat voor mij wel een indicatie dat de vis zich daar kennelijk ophoudt.
Wat wel vaker voorkomt zijn lijnzwemmers. Een lijnzwemmer geeft in ieder geval aan dat er activiteit op de stek is. In tegenstelling tot wat sommigen denken, azen ze met deze temperaturen nog steeds. Het zijn echter kortere periodes en met beperkte aasopname. Ze zijn dus zeker nog te verleiden tot het nemen van ons aas. Goed nieuws dus!
Bij het vissen in de winter vis ik zelden op nieuwe wateren. Ik vis dan graag op wateren waar ik wat kennis van heb en waar ik mij vertrouwd voel. Ik vis dan met één hengel op een goede najaarsstek en met de andere hengel bevis ik verschillende stekken af, gedurende enkele uren per stek. Goede zomerstekken kunnen ook goede winterstekken zijn. Dit zijn dan ook niet altijd de diepste gedeeltes van het water. Onder bomen en tussen obstakels zijn ook vaak holding area’s. Dit varieert uiteraard van water tot water, net zoals de aasperiodes per water kunnen verschillen. Een voordeel van de karpervissen in de winter is dat wanneer je een stek gevonden hebt, die soms meteen een vis oplevert (of meerdere vissen in korte tijd). Een ander voordeel: tijdens de koude periode is het vaak een stuk rustiger aan de waterkant en je kunt dan ook vaak je ding doen zonder dat je andere karpervissers voor de voeten loopt.

De Birdfood Scopex boilies, de Hennep Vanille boilies en de Pineapple boilies zijn uitermate geschikt voor het karpervissen in de winter

Aassoorten voor winter karpervissen

Om nu toch maar even terug te komen op de vraag welk aas je nu het beste kunt gebruiken: Bij het winter vissen adviseer ik voorzichtig te zijn met de hoeveelheid voer dat je wilt gebruiken. In deze tijd van het jaar kun je de karpers erg snel overvoeren. Je kan beter te weinig aas gebruiken dan te veel, omdat je door de kortere aasperiodes en de minimale behoefte aan voedsel je stek dan lam legt.

winter-boilies

Een ander advies is om je voordeel mee te doen, is een kleinere diameter boilies te gebruiken. Je legt verhoudingsgewijs meer boilies neer en gooit toch niet meer gewicht aan voer het water in. “Maar dan ga ik brasems vangen?”, hoor ik jullie al denken. Dat klopt inderdaad. Op water waar veel brasem zit heb je altijd kans hierop, maar tijdens de winterperiode zijn ook brasems minder actief en kun je nu dus makkelijker kleiner en attractiever aas inzetten om je karper te vangen.
Overigens ben ik niet overtuigd dat het inzetten van kleiner aas in de warmere periodes alleen brasems oplevert. Soms kan het op een druk bevist water wellicht onderdeel van je strategie zijn om een afwijkend aas te gebruiken. Mogelijke bijvangst kun je dan voor lief nemen of juist kleinere formaten inzetten, omdat er in het water weinig witvis zit. Maar hier gaat het over winter vissen.
Om het aas attractiever te maken gebruik ik een soak, flavours, die je kunt toevoegen aan een stickmix of methodmix. Ik zet deze in op commerciële wateren of in de koudere periode. Zo’n 5 à 10 gram voeg ik toe, oftewel een goede theelepel op 1 kg mix. Mijn enige doel met het gebruik van een stick- of methodmix tijdens het winter karpervissen, is het wekken van de interesse van de karpers en dat ze gaan struinen op mijn stek.

Pellets van Coppens en de zoetere boiliesoorten, zoals Scopex boilies en Tutti Frutti boilies Chicken, zijn zeer geschikt om te gebruiken tijdens bij het winter karpervissen

Boilies voor in de winter

Als ik boilies bij wil voeren, gebruik ik een andere methode om extra activiteit te verkrijgen. Ik soak de boilies, strooi wat stickmix met boiliekruim over de boilies en schud het geheel goed. Dit laat ik dan een paar uur staan. Crushed boilies in een PVA bag is ook een veel gebruikte methode waarbij je soms nog een paar boilies op je stek erbij kan werpen. Afhankelijk van de boilies, lekken over het algemeen kapotte boilies sneller uit en geven daardoor sneller een voedsel signaal af. Ook nu is het de bedoeling dat de interesse van de karpers gewekt wordt en deze gaan struinen op mijn stek.
Wanneer je pellets wilt gebruiken, zou ik gaan voor Coppens Premium Select en de Premium Carp pellets van Coppens. Net als gecrushte boilies geven deze snel een voedsel signaal af zonder de karpers echt te voeden en dat is nu precies wat ik wil: interesse in mijn aas en dus activiteit op mijn stek zonder dat ze zich echt kunnen voeden en dus verzadigd raken. We willen tenslotte die mooie dril en een prachtige winterkleuren karper op de mat.

pellets

Single hookbaits kunnen ook erg effectief zijn. Bij het karpervissen in de winter is je stekkeuze nu eenmaal het belangrijkste en op druk beviste wateren kunnen singles erg effectief zijn, omdat voerstekjes gevaar zijn gaan betekenen op zulke circuit wateren. Als je aanbeten krijgt, voer dan wat bij, maar met mate om ze niet te overvoeren. Je wilt ze alleen een reden geven om in de buurt te blijven nu hun interesse eenmaal gewekt is. Natuurlijk zijn er naast boilies goede alternatieven zoals wormen en maden die een hele goede instant respons geven!

Geen antwoord

Heb ik nu je vraag beantwoord welk aas je moet nemen? Nee, maar voel je daarover niet rot, doe ik ook niet ;-). Want het kan niet gezegd worden namelijk. Verantwoord aas in termen van lichtverteerbaarheid is wat ik adviseer. Aas dat attractief is voor de vis is wat ik adviseer. Is dat op het voor jou bekende water zoet, probeer dan vooral met zoet als je daar vertrouwen in hebt. Is het ‘spicy’ dat je vertrouwen geeft, ga dan lekker zitten met deze bol.
Wel heb ik je hopelijk wat meer inzicht gegeven in hoe de vis aast bij koudere temperaturen, bij het vissen in de winter, en hoe je daarop in kunt spelen met het gebruik van het aas van je keuze. Je moet je slag slaan in korte sessies, zowel qua lengte vissessie als aasperiode. Dus neem instant aas, zorg hiermee voor extra activiteit op je stek en zoek waar de karpers zich ophouden. Een goede simpele aanpak met betrekking tot voeren of niet voeren en hoe te voeren, meer is het niet. En blanken hoort er nu eenmaal bij jongens! De kans hierop is gewoon wat groter bij het winter vissen, maar des te groter is de euforie wanneer je hem dan toch geland hebt.

Succes!

Lars van der Velde

karpervissen-winter

Bron: artikel wintervissen Chris Gabrielle voor KWO

Snelle levertijd 

Eigen fabricage

Volgens NVWA richtlijnen